Naivt om Gaza

hamas_war0402

Hamas är ett hot mot fred, frihet och demokrati.

Det är beklagligt att så få europeiska politiker och kommentatorer vill kännas vid orsakerna och syftet bakom den israeliska offensiven mot Hamas i Gaza.

Sedan Hamas tog över kontrollen över Gaza för ett par år sedan har de arbetat målmedvetet med att bygga upp en militär infrastruktur riktad mot Israel. Med stöd av Iran och Syrien har de skickat sina milismän på utbildning i vapenteknologi och gerillakrigföring. Vapen och raketer har smugglats in i Gaza via Egypten. Hamas har startat sprängmedelsfabriker. Under tiden har man också använt dessa resurser för att skicka tusentals explosiva rakter in i Israel där de slumpmässigt har träffat hem, skolor och dagis.

Hamas erkänner inte Israels rätt att existera och arbetar, med stöd av Iran, för att destabilisera förhållandet mellan israeler och palestinier till den grad att ingen fred är möjlig. Hamas är också en extremistisk organisation som vill införa stympning och avrättning som straff i de områden som de kontrollerar.

Det är således uppenbart att Hamas har skapat en ohållbar situation i Gaza och att Israel är tvunget att agera kraftfullt dels för att freda sig mot nu förekommande militära angrepp från Gaza, dels för att bryta Hamas utveckling som ett allvarligt militärt hot i regionen.

Det är naturligtvis oerhört beklagligt med alla civila offer i Gaza. Det är emellertid Hamas som använder sig av bostäder, sjukhus, skolor och internationella organisationer som skydd. Hamas, som innan invasionen lovade att slå tillbaka varje israeliskt anfall, undviker direktkonfrontation. Istället placerar de ut minor och sprängladdningar och drar sig sedan tillbaka till civila lokaler. Det finns exempelvis flera rapporter om att Hamasledare har förskansat sig på sjukhusen för att undkomma israelerna.

Alla stridande parter har ett stort ansvar att undvika civila offer. Med hänsyn till offensivens längd och intensitet så visar antalet dödade och sårade civila att det rör sig om oavsiktliga offer, annars skulle antalen ha varit mångdubbelt större. Det är också Hamas, inte Israel, som leder in striderna i civila områden.

Eftersom Israel har varit nödsakat att angripa Hamas fullt ut får man hoppas att de slutför operationen militärt. Att avbryta anfallet i förväg, innan Hamas är tillräckligt oskadligtgjort, vore orätt mot alla som redan har drabbats på bägge sidor.

Källor: N Y Times : Threats Watch : Haaretz : Times Online

Mer läsning: SvD : SvD : SvD : DN : DN

Annonser

12 Responses to Naivt om Gaza

 1. pether85 skriver:

  Du får ta och läsa på lite.

  Och att kalla de civila för oavsiktliga är naivt.
  Israel bombar ALLT, höghus, sjukhus, skolor, ambulanser, ja, vad fan som helst.
  Och ni sväljer allt bara Israel säger att de inte va meningen, trots att det va det.

  [Chris: slutmeningen raderad eftersom den kan uppfattas som stötande.]

 2. andersonchris skriver:

  Tack, jag är redan ganska påläst. Dessutom tar jag mig tid att se vad som döljs bakom olika vinklingar och åsiktsyttringar.

  Det finns åtskilliga personer som inte är särskilt förtjusta i islamister eller terrorister, men som alltid passar på att kritisera Israel när de agerar mot islamistisk terror.

  Den pro-palestinska hållningen hos vissa grupper och personer visar sig i själva verket ofta vara anti-israelisk. Ibland döljer det sig något ännu fulare därbakom.

  Om Israel medvetet skulle ha riktat in sig på civila mål, som du antyder, så skulle antalet döda ha räknats i tiotusentals vid det här läget.

  Hamas har i alla händelser möjligheten att, som de män de påstår sig vara, möta israelerna i öppen strid utanför civil bebyggelse. Istället har de valt att fegt gömma sig själva och sina vapen mitt bland civila, vilket är ett brott mot krigets lagar.

 3. Älvadrottningen skriver:

  Tack för den. Bra att till skillnad från svenska medier våga uttala sig om Hamas och tyvärr en hel massa andra islamistiska grupper, De är enligt mig terrorister och verkar ur en svensk synvinke sedd) leva och gödas av HAT och aggression mot allt/alla som inte har samma mening/inställning/religion. På Expressensdebattsida idag, har jag fått lära att massor med människor vågar ha en egen åsikt, som mig själv. Är svenska medier ”fega” vill de till varje pris undvika konfikt? Sitt jobb, eller vad sjutton handlar det om!

 4. andersonchris skriver:

  Det finns säkert åtskilliga journalister som privat har nyanserade uppfattningar om saken.

  Tyvärr finns det viss konflikter som är politiskt mycket känsliga, med stora inslag av etnicitet och religion, så det är nog ingen enkel balansgång för redaktörerna. De väljer nog den säkra vägen. Det är t.ex. mycket kontroversiellt att uttrycka sig pro-israeliskt av någon anledning.

  Det hindrar ju inte oss bloggare från att säga vad vi tycker.

 5. andersonchris skriver:

  Pether, jag fick din senaste kommentar och har i princip inget emot att diskutera saken med dig.

  Däremot vill jag inte att det ska finnas grova anti-israeliska uttalanden på min blogg eftersom jag inte vill bidra till att sprida sådant.

  Om du försöker igen, så kanske vi kan få igång en diskussion.

 6. pether85 skriver:

  Finns ingen anledning att föra en diskussion med någon som raderar inlägg som inte passar in i dens värld.

 7. andersonchris skriver:

  Jag vill inte visa formuleringar som, oavsiktligt eller inte, gränsar till hets mot folkgrupp.

  Däremot har jag svar på dina övriga synpunkter så du är välkommen att skriva på nytt, med ovanstående i åtanke.

 8. pether85 skriver:

  Och hur var det hets mot folkgrupp?

  Förutom att verkligheten skadade synen på israel som ett oskyldigt litet lam fanns det inget som var fel i det inlägget.

 9. någotannat skriver:

  lilla söta rara pether85; om isreal hade bombat allt i gaza, ett område lika litet som orust med en befolkning på en on halv miljon människor, skulle vi väl se en större mängd antal offer. Eller? isreal, detta monster av militär överlägsenhet, lyckas bara döda ett hundratal i en ”träffa sjön me flötet i jollensituation”. LÅTER TOTALT ÖVERLOGISKT! BRA RESONERAT PETHER!

 10. andersonchris skriver:

  Resonemang som bygger på missaktning för hela folkslag, nationer eller religioner kommer inte att visas här.

  Min kritik mot Hamas avser inte islam som religion utan de som missbrukar religionen för att idka våld och förtryck.

  Jag har inget emot fromma religionsutövare, oavsett vilken religion de tillhör.

 11. Kruse skriver:

  Personligen har jag enormt svårt att sympatisera med det palestinska samhället och dess invånare i samband med att ett sjukt martyrideal odlas hand i hand med mycket annat som känns både djupt främmande och högst olustigt för en sekulariserad ”västerlänning”. Dessutom, Israel är den enda staten i hela världen där judarna själva har makten över sin egen säkerhet och behöver således ha ett starkt stöd av så många som möjligt för att inte det/den judiska språket, religionen, etniciteten och kulturen ska vara hotat framöver. Och sådana hot finnes tyvärr…

 12. andersonchris skriver:

  Nog känner jag för den oskyldiga palestinska befolkningen som används som lockbete och kanonmat av sina egna ledare. Det är nog främst ledarna som odlar sin martyrstatus medan folket lider och dör.

  Fredlig samlevnad med Israel är den enda vägen framåt för palestinierna. Så länge de har ledare och allierade som vill utplåna Israel, så kommer de att få lida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: