Svensk filmkris

arn

Den danske filmregissören Simon Staho menar att den svenska filmindustrin är fantasilös och statisk.

Naturligtvis stämmer det, men så har det nästan alltid varit med undantag av enstaka storhetstider, exempelvis under Sjöström, Stiller och Bergman. Det är länge sedan det var ordning på svensk film med andra ord.

I sammanhanget ska man dock inte glömma att den ursprungligen intressanta och vågade satsningen på Arn haverade under en dansk regissör, Peter Flinth. När man ser de stripiga lösskäggen, billiga interiörerna och taffliga stridsscenerna i den andra, kalkonartade delen av Arn så undrar man hur den rekordstora budgeten användes egentligen.

Annars saknar svensk film framför allt skickliga och modiga dramatiker. Med det menar jag manusförfattare och regissörer som kan väva ihop en komplett berättelse med handling, dialog och karaktärsutveckling.

Mycket få svenska filmer innehåller någon intressant historia. Mest handlar det om taffliga försök till karaktärsutveckling genom att låta dramats personer spela ut sina alldagliga känslor i olika ointressanta sammanhang med hjälp av fjantiga repliker. I svensk film glömmer man ofta att karaktärsutvecklingen bygger på en träffande dialog och intressant handling, där man ställer personerna inför tillspetsade situationer och val och på så sätt visar hur de är beskaffade.

Svenska filmer koncentrerar sig nästan uteslutande på olika ålderskriser, t.ex. tonårskris eller medelålderskris. Det är oerhört tråkigt och banalt. Skickliga filmmakare kan nämligen väva in även sådana teman i en intressant historia utan att det blir för uppenbart, pekpinnemässigt eller endimensionellt.

Ett internationellt exempel är den oscarsbelönade The Departed, där frågor om besvärliga uppväxter, sociala orättvisor, livsåskådning och identitetskriser vävs in i en spännande gangsterstory. Välskrivet, välfilmat och välspelat men inte omöjligt att göra om man bara törs och kan.

Tyvärr innebär väl det stora misslyckandet med Arn att svensk filminstri även i fortsättningen kommer att ägna sig åt vardagsmässiga ålderskrisdramer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: