Hotet mot friheten

1984_01

Knappt har dammet lagt sig efter FRA och IPRED förrän datalagringsdirektivet visar sitt fula tryne för integritetsvännerna.

Visserligen är det bra att polisen får tillgång till bättre verktyg för att bekämpa brott, men det är verkligen tveksamt om nyttan med total trafikövervakning överväger hotet mot den personliga integriteten.

Redan idag är det nämligen tillåtet för polisen att övervaka och avlyssna kommunikationer till och från personer som är misstänkta för brott, se rättegångsbalken 27 kap, 18-25 §§. Skillnaden med datalagringsdirektivet blir således att man utöver brottslingarna registrerar vanliga människors kommunikationer – helt i onödan.

Thomas Bodström menar att datalagringsdirektivet är riktat mot sådana som Hell’s Angels och att ju mer omfattande och långvarig lagring, desto sämre för dem. Det verkar osannolikt. Polisen bör redan veta vilka som är medlemmar i Hell’s Angels och kan således använda sig av den befintliga lagen för att övervaka och avlyssna dem – om de är misstänkta för brott.

Det som datalagringsdirektivet tillför är egentligen ett oerhört kraftfullt verktyg för att skapa en personprofil om vem som helst. Genom de lagrade uppgifterna kan man ju kartlägga allt om en person, som umgänge, intressen och hälsa utan minsta spaningsinsats.

Erfarenheten visar att om verktyget finns och om missbruk är både lockande och möjligt så kommer någon förr eller senare att göra sig skyldig till missbruk. Dessutom finns det stor risk för att datalagringen kommer att minska känslan av trygghet och frihet bland vanliga medborgare, samtidigt som det egentligen inte påverkar de kriminella, eftersom de förmodligen redan idag är försiktiga med sina kommunikationer.

Erfarenheten visar också att det är mycket ovanligt att man i efterhand backar integritetskränkande lagstiftning. När den väl är införd fortsätter den att gälla.

Således finns det många skäl att inte hasta med införandet av datalagringsdirektivet. Snarare bör man avvakta och försöka få en förändring på EU-nivå.

Mer läsning RB SvD SvD SvD

One Response to Hotet mot friheten

 1. Dennis Nilsson skriver:

  Som bekant har evoultionen sin gång. 🙂
  Medel föder motmedel.

  Nu när allt man gör på Internet skall loggas så får man göra en samhällsinsats för demokratins bevarande och tillse att bidraga ordentligt till loggningen.

  För att skydda din integritet så kan du nyttja dig av mjukvara som “Autosurfer”, som kan användas till att emulera en webbanvändare.

  “Autosurfer” kan utgå från ex-vis världens alla ordlistor, eller några specifika länders ordlistor, till att därefter göra slumpmässiga sökningar på världens sökmotorer, och besöka slumpmässigt valda hemsidor, [länk]

  De skapade sociogrammen på din surf blir därmed inget att ha. Det går inte att avgöra vad som är riktig “surf” och vad som inte är det.

  Söker du på Google så finner du ytterligare användbar mjukvara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: