Rättsväsendets förtroendekris

Reaktionerna på Uppdrag gransknings specialprogram om Thomas Quick visar på ett mycket allvarligt problem.

Med det menar jag inte att Quick skulle vara oskyldigt dömd, för det tror jag inte ett ögonblick på. Domarna skrapar nog tyvärr knappt på ytan av allt hemskt som han har gjort. Däremot visar reaktionerna att den svenska allmänheten har så lågt förtroende för sitt rättsväsende att alla automatiskt tror att polisen, åklagarna och domstolarna har gjort fel; egentligen utan några belägg.

Många jurister har nog råkat ut för anklagande frågor från släkt, vänner och bekanta när domstolar har dömt på ett sätt som de inte förstår. Som jurist levererar man de standardsvar om objektiva och subjektiva rekvisit, allvarlig psykisk störning och bevislära som man lärde sig på juristlinjen men efter ett tag inser man att de inte räcker till när klyftan mellan folket och rättsskipningen är så stor som den är idag.

Misstroendet beror nog framför allt på att svenska folket önskar att rättsväsendet ska söka sanningen och eftersträva rättvisa i sina domar och beslut. Lite anar de att ”rättvisa” och ”sanning” i praktiken är fula ord som juristerna skrattar förläget åt. Rättsskipningen handlar huvudsakligen om att uppfylla de teoretiska regler och modeller för bevis- och processföring som svensk straffrätt består av. Fakta som inte passar reglerna bortser man helst ifrån.

Detta är naturligtvis inte en naturlag. Andra länder har rättssystem där både sanning och rättvisa är ledande ideal. I den anglosaxiska rätten är sökandet efter sanningen en viktig del av rättsprocessen – och även rättvisa, eftersom en brottmålsdom ofta fördömer brottslingen och ger moralisk upprättelse åt brottsoffren. En lekmannajury bryr sig inte om juridiskt finlir, den vill bara veta vad som verkligen hände.

Än så länge uthärdar juristerna och menar att allmänheten är okunnig och har fel när den kritiserar rättsväsendet. Samtidigt växer förtroendeklyftan och domstolarnas arbete försvåras av allmänhetens låga förtroende. Exempelvis är det notoriskt svårt att få vittnen att ställa upp.

Som jurist måste man minnas att rättsväsendet är en viktig del av det demokratiska systemet och att det i längden är ohållbart att ha en rättsskipning som allmänheten inte alls litar på eller ens förstår.

Mer läsning: SvD SvD SvD Newsmill Newsmill Newsmill DN DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: