Obamas torped

När Barack Obama utsåg Rahm Emanuel till sin stabschef blev jag först lite förvånad. Emanuels hårda nypor är lika fruktade som legendariska och mannen verkade vara lite obalanserad i de intervjuer som sändes efter utnämningen.

73673633CS007_House_DemocraMen Obama gjorde naturligtvis rätt. Med sin mjuka och försonliga framtoning är Obama tvungen att ha en torped bakom kulisserna som kan rensa upp bland taskspelare och få andra mindre smickrande saker gjorda.

Nu verkar det som om Emanuel redan har återgäldat förtroendet från Obama i och med gripandet av den korrupte Illinois-guvernören Rod Blagojevich. Det anses nämligen vara Emanuel som tipsade FBI om att Blagojevich försökte sälja Obamas plats i senaten till högstbjudande.

Vad tjänar Obama på det, kan man undra? Som en framträdande chicagopolitiker påverkas han säkerligen negativt av en korruptionsskandal i Chicago, som dessutom berör hans eget ämbete. Skillnaden ligger emellertid i valet av tidpunkt.

Det värsta scenariot för Obama hade varit om Blagojevichs korruption hade upptäckts först nästa år, när Obama redan hade tillträtt som president och hans efterträdare i senaten hade blivit utsedd. Det skulle ha blivit en skandal som helt hade förstört Obamas smekmånad.

Genom att anmäla Blagojevich till FBI har Emanuel således avvärjt det första stora hotet mot Obamas presidentskap.

Mer läsning: SvD DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: