Den befläckade Gripen

gripenc

SAAB försöker nu försvara sig mot den norska regeringens påståenden om Gripens brister.

Vid en presskonferens under dagen har SAAB ifrågasatt den norska bedömningen eftersom norrmännen saknade underlag för att göra sina avfärdande uttalanden. Det är naturligtvis minst sagt riktigt och en ganska försiktig omskrivning av att de hittade på saker.

Tyvärr står sig den typen av diplomatiskt försvar ganska slätt mot den uttryckliga och häpnadsväckande sågning som den norska regeringen gav Gripen. Att loppet var uppgjort på förhand insåg de övriga konkurrenterna, Rafale och Eurofighter, som drog sig ur. Kvar var bara SAAB och den svenska regeringen, som godtrogna lät sig duperas.

I själva verket är Norges uppträdande inget mindre än en diplomatisk incident. Medan SAAB och regeringen i god tro lade ner tid, arbete och pengar på att utveckla ett värdigt alternativ för Norge, så måste de norska representanterna ha skrattat bakom ryggen på dem. Vid varje möte och presentation om Gripen måste de ha flinat för sig själva då de visste att det skulle bli ett amerikanskt plan i alla fall.

Det räcker inte med att SAAB reagerar. Den svenska regeringen måste ta tag i beteendet från norsk sida och ställa upp helhjärtat bakom SAAB och Gripen. Fortsatt försvarssamarbete med Norge borde vara uteslutet eftersom det hädanefter aldrig går att lita på att åtagandena kommer att uppfyllas fullt ut från båda sidorna.

Det enda sättet att rädda Gripens anseende är nu att ställa upp med Gripar i internationella insatser. Endast genom att visa Gripens duglighet i skarpa lägen kan planet återfå sin trovärdighet och skaka av sig den norska befläckelsen.

Mer läsning: SvD DN

Annonser

2 Responses to Den befläckade Gripen

 1. bandmatat skriver:

  enkelt val
  F-35A, conventional takeoff and landing (CTOL)
  Range: A: 1,200 nmi/Combat radius: 600 nmi
  Guns: 1 × GAU-22/A 25 mm cannon — slated to be mounted internally with 180 rounds in the F-35A
  Hardpoints: 6 with a capacity of 15,000 lb (6,800 kg)[31],Missiles: Internal: 4 air-to-air missiles or 2 air-to-air missiles and 2 air-to-ground weapons; External: 6 air-to-air missiles or 4 air-to-ground weapons and 2 air-to-air missiles.
  avioniken ,AESA-radar,Electro-Optical Targeting System ,panoramic cockpit display (PCD) with dimension (50×20 cm),speech-recognition system (Direct Voice Input),helmet mounted display system combined with electro-optical sensors distributed over the aircraft as part of the AN/AAS-37 system which acts as missile warning system and can aid in navigation and night operations plus aktivt autonomt närskydds system för bekämpning av inkommande missiler plus farkoster innom kort räckvid.
  kombinera detta med att norge är en level 3 medlem i projektet och satsat en MASSA pengar i grundutveckling så utvecklar dom dessutom F35ans sjömålsrobot.
  DYR ja men här får man BANG FOR YA BUCKS
  tycker fö att 39an är gudomlig men man kan inte jämföra 39an med 35an…två¨vitt skilda väsen

 2. andersonchris skriver:

  Mjo, men med Gripen får man ett intelligent och fullvärdigt stridsflygplan som är billigt i inköp och ännu billigare i drift. Redan idag kan Gripen mäta sig mot alla flygande konkurrenter och NG-varianten skulle säkert behålla Gripens framskjutna position.

  Eftersom Gripen är ett synnerligen effektivt och billigt vapensystem så är det smartaste att köpa fler Gripar för samma pris som färre amerikanska eller europeiska plan.

  Att F-35 skulle bli billigare för Norge är det ju ingen som tror på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: