Oppositionen bildar allians

3part1

Nu händer saker i svensk politik. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har enats om att bilda ett enat regeringsalternativ inför nästa val.

Oppositionsalliansen är Mona Sahlins första stora initiativ som partiledare för socialdemokraterna. Förmodligen bygger åtgärden på en analys av händelseförloppet i det förra valet, då det tydligt splittrade vänsterblocket besegrades av en smidigt samordnad högerallians. Medan allianspartierna kunde sprida ett enat budskap ägnade miljöpartiet och vänsterpartiet valkampanjen åt att bråka med socialdemokraterna om eventuella ministerposter.

Att bilda en oppositionsallians så långt före valet medför både fördelar och risker för dem. Fördelarna är naturligtvis att partierna får tid att lära sig att samarbeta inför valrörelsen. Nackdelen är att skillnaderna mellan partierna kan slita sönder alliansen långt innan valet med alla fördelar det betyder för regeringsalliansen.

Mona Sahlins verkliga elddop börjar nu. Om hon lyckas hålla ihop och leda oppositionsalliansen visar hon därmed också sin duglighet som partiledare och eventuell statsminister. Om oppositionsalliansen knakar eller kollapsar, så hamnar socialdemokraterna förmodligen i valet att antingen byta partiledare eller ge upp hoppet om ett regeringsskifte i nästa val.

Samtidigt kommer säkert samarbetet i den regerande alliansen att utsättas för påfrestningar under den kvarvarande mandatperioden. Centern, kristdemokraterna och folkpartiet blir som vanligt tvungna att profilera sig för att klara fyraprocentsspärren. Moderaterna kommer kanske att kliva till höger för att försvara sig mot Sverigedemokraterna. Den ekonomiska krisen kommer också att sätta ett större tryck på alla partier i regeringsalliansen.

Det enklaste sättet för socialdemokraterna att vinna nästa val hade förmodligen varit att samordna valkampanjen med Miljöpartiet och Vänsterpartiet men att profilera de tre partierna på lite olika sätta för att maximera upptaget av väljare. Däremot borde man nog ha undvikit risken med en renodlad oppositionsallians innan valresultatet är klart. Skiljelinjerna mellan olika vänsterväljare är förmodligen skarpare än mellan olika högerväljare och en vänsterallians kommer att bli en svårsåld produkt även i de egna leden. Samtidigt öppnar man för den vanliga kritiken från höger om en rödgrön röra, vilket kan skrämma bort mittenväljarna som annars skulle rösta på socialdemokraterna.

Således står svensk politik inför några potentiellt intressanta och händelserika år där både regeringsalliansen och oppositionsalliansen står inför stora utmaningar.

Mer läsning: SvD SvD SvD SvD DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: