Pakistan och terrorismen

Det blir alltmer tydligt att Pakistan är portalen för kampen mot terrorism.

Förövarna av de vedervärdiga massakrerna i Mumbai hade tränats av en terroristorganisation med bas i Pakistan. Det är en bakgrund som de delar med åtskilliga terrorister i modern tid. Enligt Gordon Brown är tre fjärdedelar av alla allvarliga terrorplaner i Storbritannien kopplade till Pakistan.

talibanDessutom är det i Pakistan som al-Qaeda och talibanerna har sin enda kvarvarande fristad. De har sedan länge varit etablerade i Peshawar där terroristerna har smält samman med, och ofta blivit ledare för, de urgamla pashtunklanerna. Det är också i Pakistan som Osama bin Laden tros gömma sig.

För att effektivt göra slut på terrorism från mellanöstern krävs samarbete från Pakistan. Hittills har Pakistan förvägrat NATO att operera i Pakistan. Istället har den Pakistanska armen försökt att bekämpa terroristerna i Peshawarprovinsen. Det har helt misslyckats eftersom den pakistanska armen varken är rustad, tränad eller motiverad att slå ut talibanerna.

Det stora utrikespolitiska arbetet för Barack Obama, när han tillträder presidentämbetet, blir att avveckla insatsen i Irak, förstärka insatsen i Afghanistan och att få Pakistan att samarbeta öppet och helhjärtat i kampen mot terrorismen.

Mer läsning BBC SvD DN Cato

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: