Bildt om Kongo

Carl Bildt berättar på sin blogg att han har föreslagit att EU bör överväga att skicka sin snabbinsatsstyrka till Kongo.

Förslaget ställdes under EU:s utrikesministermöte, med anledning av en förfrågan från FN:s generalsekreterare om EU kan ställa upp med en överbryggningsstyrka tills FN har förstärkt sina egna fredsbevarande styrkor i landet.

Från och med årsskiftet är det Italien och Grekland som ansvarar för EU:s snabbinsatsstyrka. Det känns nog lite tveksamt om dessa länder skulle vilja blanda sig i konflikten i Kongo.

För egen del tycker jag att ett uppdrag i Kongo hade varit ett utmärkt sätt att utnyttja det svenska insatsförsvaret. En disciplinerad och välutrustad svensk styrka skulle med all sannolikhet skapa trygghet för lokalbefolkningen och avskräcka de stridande parterna från att hitta på dumheter. Det svenska försvaret har redan erfarenhet av att verka i Afrika genom insatserna i Liberia, Tchad och Sudan.

Tyvärr finns ingen svensk beredskap för någon sådan snabbinsats, vilket visar hur ihåligt det svenska försvaret har blivit. Det finns inga styrkor som kan försvara Sverige och det finns inte heller några styrkor som kan användas till nya internationella insatser.

2 Responses to Bildt om Kongo

 1. FelixH skriver:

  Tvyärr är det nog så att varken Italien eller Grekland kommer att driva frågan om en EU-insats i Kongo. De saknar helt enkelt militärkunskap om denna del av Afrika.

  Det finns en större chans att Frankrike åter tar ”ledartröjan” på detta tilltänkta uppdrag. För att öka legitimiteten i uppdraget kan fler länder inbjudas att deltaga med trupp. Sverige har tyvärr inga förband att skicka med kortvarsel (bortsett från SSG).

 2. andersonchris skriver:

  Precis. Bildt nämnde ju inte vilka länder som hade varit tveksamma till förslaget men min gissning är att åtminstone Grekland kan ha ingått i den skaran.

  Det kan ju bli en repeat av Artemis som du säger men det är synd att Sverige inte har mer att bidra med.

  Fast med tanke på tortyrskandalen så tror jag att regeringen kanske avstår från att delta ännu en franskledd insats i Kongo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: