Tandlöst krispaket

Regeringens förslag till krispaket har mötts av ljumma reaktioner. Man kan tycka att det är bra att regeringen gör något i den oroväckande situation som vår ekonomi befinner sig i. När man granskar förslaget så önskar man emellertid att de hade låtit bli.

Krispaketet beräknas kosta drygt 8 miljarder kronor under 2009. Det är ingen liten summa. Det är faktiskt hälften av de fria medel som statskassan förfogar över.

För dessa 8 miljarder beräknar regeringen att sysselsättningen kommer att öka med cirka 3 000 personer under 2009. Det ska ställas mot de nästan 50 000 anställda som har varslats om uppsägning under september, oktober och november i år.

Min gissning är att regeringen har känt sig pressad att visa handlingskraft när oron för jobben är stor och att man därför har presenterat ett hastigt ihoprafsat krispaket för att minska trycket. Det är dock uppenbart att det föreslagna krispaketet är i princip verkningslöst och att man kastar pengarna i sjön.

Den enda vettiga åtgärden i nuläget tycks vara att återställa nivåerna i a-kassan för att inte lamslå köpkraften eller skapa en ny slags fattigdom i Sverige där tidigare välbärgade medelklassare får sälja hus, bil och sommarstuga för att kvalificera sig för socialhjälp.

Att återställa a-kassan skulle kosta ungefär hälften så mycket som detta besynnerliga krispaket. Det skulle förmodligen öka alliansens chanser till en andra mandatperiod, om de nu är intresserade av det. Man kan undra ibland.

De två år som återstår till valet kan komma att bli nattsvarta för Sverige. Endast oppositionen skulle tjäna på det.

Mera läsning i SvD, DN och om Obamas krispaket i SvD

Annonser

3 Responses to Tandlöst krispaket

 1. Little Miss Chatterbox skriver:

  Alliansens strategi handlar dock om att stimulera ekonomin och företagandet så att de kan bära sina egna kostnader och således skapa riktiga jobb, istället för att i traditionell sosse-anda slänga ut folk från arbetsmarknaden och isolera dem i AMS-åtgärder och a-kassa. Alliansen för således enn långsiktigt riktig politik som bygger på att snabbast möjligt få folk tillbaka in i arbete istället för att fastna i bidrag.

  Det ”KRISPAKET” på 8 miljarder som föreslagits är litet jämfört med de 15 miljarder som Thomas Östros vill pumpa in i form av bidrag och a-kassa vilket vore fulkomligt vansinne och skulle kunna leda till en liknande cementering av utanförskap som under/efter 90-talsrisen.

 2. Little Miss Chatterbox skriver:

  PS. Om man kan ha råd att betala bil, hus och sommarstuga med a-kasseersätning undrar jag vad incitamentet blir att så snabt som möjligt söka ett nytt jobb? Jag har ingen aning eftersom jag aldrig (under min 10-åriga karriär inom IT- och telekom), trots krisen 2001 aldrig varit medlem i a-kassan och faktiskt inte har en aning om vad ersättningsnivån är. Men om man får så bra betalt för att gå arbetslös, då skall vi i min mening sänka a-kassans ersättningsnivåer rejält!

  Arbete måste altid vara det som lönar sig bäst!

 3. andersonchris skriver:

  Ditt resonemang bygger på det klassiska feltänket att var och en skulle kunna välja fritt om man ska arbeta eller vara arbetslös.

  Potentiellt full sysselsättning kommer aldrig att skapas i vår moderna, internationella marknadsekonomi. Det kommer alltid att finnas en betydande andel som ofrivillig saknar arbete oavsett om det är lågkonjunktur eller högkonjunktur.

  Varselkrisen i Sverige beror framför allt på kraftigt minskad internationell efterfrågan, vilket ingen svensk regering (eller arbetstagare) råder över.

  Om man däremot bestraffar de arbetslösa som kollektiv med mycket låga ersättningsnivåer så skapar man bara större problem med allmänt minskad köpkraft och rädsla för att konsumera.

  Vid det här laget borde det vara klart att jag inte tror på de vanligaste marknadsliberala sloganteorierna. Naturligtvis har jag hört dem många gånger förr och jag kommer inte att tro mer på dem bara för att de upprepas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: