Till Götblads försvar

gotblad_art_310551b

Tråkigt nog fortsätter karusellen omkring Carin Götblad och hennes herointillslag på Gotland för åtta år sedan. Nu inleds en förundersökning om Götblad och hennes kollegor kan ha lämnat oriktiga uppgifter under ed.

Den verkliga frågan i fallet är inte om man kan sätta dit några poliser för eventuella oegentligheter i samband med att man grep en storlangare. Det handlar nämligen inte alls om korruption där rättstjänare skulle ha åsidosatt allmänhetens intresse för egen vinning. Tvärtom handlar det om ett antal poliser, Carin Götblad inkluderad, som visar att de verkligen tar polisens uppgift, att gripa brottslingar, på allvar. Det handlar inte om blåsprover, radarpistoler eller cykelböter. Det handlar om att gripa allvarliga, samhällsfarliga brottslingar och att se till att de inte längre förstör människor med knark.

De duktiga poliserna visade också att det går att komma åt den svåra brottsligheten med uppdaterade metoder. Infiltration och brottsprovokation är ibland de enda metoder som fungerar för att få fram bevis mot slutna och förhärdade ligor. Därmed borde polisen få rätt att använda sådana metoder under domstolarnas tillsyn. Om polisen fick jobba på det sättet skulle de inte behöva frisera sanningen lite, om det nu var det som skedde.

Personligen har jag inte följt Carin Götblads karriär närmare men det är uppenbart att hon är en uppskattad och betrodd polis. Hennes uttalanden i denna fråga präglas även av tydlighet, balans och integritet. Det är väl precis sådana polischefer som vi vill ha?

Mer läsning: SvD DN

Annonser

2 Responses to Till Götblads försvar

 1. Kritikern skriver:

  Intressanta uttalanden du gör.

  Du menar alltså att det är OK att polisen använder en olaglig metod – brottsprovokation?
  En intressant men mycket ogenomtänkt princip – att låta de som skall bevaka att lagar följs själva får töja lite på lagen när det passar dem.

  Och ett annat intressant uttalande – du vet inget om CG men anser ändå att det är uppenbart att hon är en uppskattad och betrodd polis? Om du inte har följt henne, vad bygger du då din uppfattning på?
  Det låter mest som en förutfattad mening.

  Personligen har jag inget förtroende för poliser som själva töjer på lagen för att försvara den och jag tror inte att är ensam om den uppfattningen.

 2. andersonchris skriver:

  Det är uppenbart att Götblad är uppskattad och betrodd på grund av de höga befattningar man har givit henne.

  Jag tycker att verkligheten visar att brottsprovokation inte borde vara olagligt utan att det borde få användas under strikt kontrollerade former mot allvarlig organiserad brottslighet – precis om andra länder gör.

  Om alternativet är att följa stelbenta regler och inte fånga några brottslingar – utom fortkörare – eller att använda effektiva men kontroversiella metoder för att gripa tungt kriminella – som knarkhandlare – så föredrar jag det senare.

  Vill du verkligen ha en bakbunden poliskår som tvingas ge de kriminella fritt spelrum? Konstigt, konstigt. För att inte säga ogenomtänkt.

  Tänk efter vem som är offer om knarkhandlarna går fria – jämfört med om de grips, fängslas och utvisas, som i Gotlandsfallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: