Integritet före upphovsrätt

goya_inquisition

Goya var en sjutusan till målare trots att han saknade upphovsrätt.

Förslaget till IPRED-lag ger rättsinnehavare tillgång till tvångsåtgärder som inte står i proportion till den olagliga handlingens beskaffenhet.

Man får aldrig glömma att det i grunden inte handlar om allvarliga brott eller dödssynder, utan bara konsumtion av underhållning. Upphovsrätten är naturligtvis av väsentlig betydelse men man ska också minnas att många av mänsklighetens mest betydande konstnärliga, musikaliska och litterära mästerverk tillkom i en tid då praktisk upphovsrätt inte existerade.

Beethoven brukade exempelvis hålla hårt i sina manuskript så att ingen skulle kunna spela hans verk innan han själv hade hunnit tjäna en hacka på att framför dem. Någon egentlig copyright fanns inte.

Integritetsinskränkningen ska också sättas i förhållande till att många verk som produceras av dagens nöjesindustri är av ringa verkshöjd, som det heter på upphovsrättsligt språk. Det är mest upprepningar och plagiat i varierande påkostade förpackningar – som glöms bort efter ett halvår.

Per Gessle (som exempel) skrev sina trista plagiatlåtar i en tid då upphovsrätten var stark medan Beethoven skrev sina odödliga symfonier i en tid då upphovsrätten var svag.

I det sammanhanget är det värt att fråga sig om vi verkligen behöver upphäva rättssäkerheten och förstöra livet för barnfamiljer och fattiga studenter för att de laddar ner tramsigt underhållningsmaterial som de aldrig skulle köpa om det inte vore fritt tillgängligt.

Naturligtvis är den personliga integriteten viktigare än ännu en hollywoodfilm med Will Smith eller en (plagierad) raplåt med 50 cent.

IPRED-lagen är en form av modern häxjakt som framtida, mer upplysta människor kommer att skaka på huvudet åt (ungefär som inkvisitionen som Goya avbildar ovan). Tills dess kan vi bara utnyttja våra demokratiska möjligheter att visa vad vi tycker om saken.

Värna upphovsrätten men värna för tusan den personliga integriteten framför allt. Endast med fria, trygga människor får man ett verkligt kreativt klimat där framtida klassiker kan skapas.

Mer läsning: SvD

Annonser

One Response to Integritet före upphovsrätt

  1. […] Chris Andersson har också bloggar om säkerhetsexpertens uttalanden. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: