Huka er för IPRED

paragraf_2

Regeringen har nu presenterat en del av innehållet i den slutliga propositionen om IPRED.

Eftersom den slutliga utformningen av den föreslagna lagtexten ännu inte är tillgänglig får vi utgå från regeringens pressmeddelande. Enligt detta innebär ändringarna att man utesluter enstaka nedladdning från rättsinnehavarnas möjligheter att få ut personuppgifter om IP-nummer. I övrigt menar regringen, utan att förklara varför, att integriteten har stärkts.

Det finns ett antal luckor i regeringens resonemang:

  1. Eftersom fildelningsmjukvaran både laddar upp och laddar ner samtidigt så blir det ingen praktisk skillnad. All fildelning kommer i realiteten att omfattas av lagen.
  2. Det saknas fortfarande förklaring till varför den svenska lagen går längre än EU-direktivet genom att göra det möjligt för rättsinnehavare att få ut personuppgifter utan att det föreligger en domstolsprocess om intrång. Eftersom svenska folket tydligt är skeptiskt till denna åtgärd borde finnas skäl att lägga lagen på EU-direktivets föreskrivna nivå snarare än att överträffa den.
  3. Det finns ingen förklaring till påståendet att lagen inte gör det möjligt för mediebolagen att agera privatpolis trots att det är det uppenbara syftet och också den användning som reglerna har fått i andra länder. Lagen gör det möjligt för mediebolagen att bedriva spaning, få ut personuppgifter som inte ens är tillgängliga för polisen, utöva privata påtryckningar och att avsluta med en domstolsprocess.
  4. Det finns ingen förklaring till påståendet att lagen inte medför att oskyldiga kommer att drabbas. Eftersom mediebolagen endast får abonnentens namn, inte namnet på den som faktiskt har fildelet är det oundvikligt att abonnenten blir utsatt för misstanke eller beskyllning om lagbrott. Enda sättet att rentvå sig blir då att låta saken gå till rättegång med allt obehag det innebär. Dessutom är beviskraven för mediebolagen lägre än vid en straffrättslig process, vilket innebär större risk att oskyldiga kan dömas till skadestånd.

Slutsatsen blir därmed att förändringarna är kosmetiska för att göra det möjligt att genomföra lagen utan att ändra den i sak. Regeringens tuffaste utmaning blir dock inte att få lagen klubbad i riksdagen – man har ju egen majoritet. Svårigheterna kommer att uppstå under året före valet då media kommer att fyllas med kopior av skrämselbrev från mediebolagen. Det blir en tung ryggsäck att bära i valrörelsen.

Den ungdomsgeneration som tyckte att det var ”coolt” att rösta på alliansen i förra valet kommer knappast att göra om det i nästa.

Vidare läsning: SvD SvD SvD DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: