Regeringen chansar med IPRED

Enligt uppgifter till svenska dagbladet är samtliga regeringspartier överens om ett reviderat förslag på IPRED-lagstiftning.

Förslaget uppges innehålla några förändringar som sätter vissa ytterligare villkor för rättsinnehavarnas möjligheter att få ut personuppgifter om internetabonnenter som misstänks för fildelning. Om ändringarna är kosmetiska eller inte får vi se när förslaget presenteras inom kort.

Det som oroar mig är att regeringens fokus, liksom i FRA-frågan, tycks vila endast på riksdagsgruppernas inställning till lagen. I samband med den famöst illa skötta klubbningen av FRA-lagen framkom det att regeringens kärngrupp inte fäste sig vid tidningsskriverierna men att den blev riktigt arg när egna partikamrater opponerade sig.

Visserligen befinner vi oss mitt emellan två val men man bör ändå minnas att regeringen får sitt mandat genom folkets röster och att det är folkets intressen som den ska tillgodose. Personligen tror jag inte att någon regering i en äkta demokrati klarar av att köra helt som den vill under mandatperioden och sedan hoppas att bli omvald på fagra löften i nästa val.

En av de mest betydande faktorer som avgör val är hur väljarna uppfattar den sittande regeringen. IPRED och FRA-lagen drabbar breda lager av befolkningen och missnöjet med dessa lagar kommer säkert att leva kvar i nästa val. Med lågkonjunktur, finanskris och varselexplosion så har alliansen verkligen bundit ris för sina ryggar med de avsiktligt nedskalade sjuk- och arbetslöshetsersättningarna.

I sammanhanget vill jag parafrasera Jon Stewart, som leder The Daily Show: man får inte fler poäng i politiken bara för att man höjer svårighetsgraden för sig själv.

Vidare läsning: SvD DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: