Gripen flyger vidare

39redflag_alaska_360_212

Diskussionen om Gripen fortsätter. Medan oinsatta svenskar tror på den norska nersablingen av Gripen är det uppenbart för oss andra att SAAB gick i en fälla i Norge.

Gripen förlorade inte i Norge för att flygplanet är för dåligt, utan att det är för bra. Det har nämligen visat sig att Gripen på flera sätt dominerar över andra länders flygplan i de krävande flygövningar som genomförs i NATO-regi, exempelvis Red Flag i USA.

Faktum är att Gripen är ett fullgott och närmast komplett luftförsvarssystem som till en relativt liten kostnad låter de flesta länder skaffa ett modernt och slagkraftigt flygvapen. Därmed är JAS Gripen ett stort hot mot de internationella jättarna inom militärflyget eftersom det förnuftiga valet för stridsflygplan idag är Gripen och inget annat. Därav den enorma norska rabatten för JSF och uppdraget att offentligt torpedera Gripens trovärdighet.

Saken visar också att de människor som skapade Gripen hade rätt. Sverige måste sköta sitt eget försvar och vara mer eller mindre självförsörjande på väsentlig försvarsmateriel. Ett fördjupat försvarssamarbete med Norge bör nu vara uteslutet eftersom man inte kan satsa sitt försvar på en granne som man inte kan lita på fullt ut.

Så länge som de flesta Griparna finns i Sverige så är det dock vi som är starka, det ska vi aldrig glömma. Norrmännen får vänta och vänta och vänta samt betala och betala och betala för sina nya plan. Vi kan också trösta oss med att inget annat land av Sveriges storlek har haft förmågan att bygga ett eget plan av samma kaliber som Gripen. Norge inbegripet.

Mer läsning: SvD och SvD

Annonser

One Response to Gripen flyger vidare

  1. Martin skriver:

    Ja, jag håller med dig fullt ut! Gemene kvällsposten-läsare tror på det norrmännen säger ”JAS är dåligt”, har dom då aldrig funderat över att Sverige också vill ha (och har) ett starkt och bra flygvapen för framtiden?
    Nej norrmännens nej handlar uteslutande om politik, uteslutande. Att Norge är med i NATO kanske har med saken att göra, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: