Försvaret tvekar – igen

En vanlig vägbomb i Afghanistan

En vanlig vägbomb i Afghanistan

ÖB Håkan Syrén bromsar nu beslutet att skicka stridsfordon 90 till Afghanistan. ÖB säger att han vill ha mer på fötterna innan han går över till ett tyngre koncept i Afghanistan.

Uttalandet är lite förvånande med tanke på att regeringen redan har gett klartecken att skicka tyngre fordon till Afghanistan, inklusive strf 90. Alla insatta debattörer verkar också vara ense om att de svenska soldaterna behöver mer skydd att ta till när hotnivån ökar.

Håkan Syrén framstår förvisso som en ganska försiktig och ämbetsmannamässig ÖB. En tänkbar orsak till bromsningen är att ÖB vill undvika risken för kontrovers under den sista tiden av sin uppdragsperiod. En konsekvens av en upprustning i Afghanistan blir ju att vapnen kan komma att användas. Håkan Syrén vill förmodligen inte bli känd som den första ÖB i modern tid som invecklade Sverige i stridshandlingar utomlands. I det perspektivet är det förmodligen bättre att svenskarna håller sig på campen när banditerna är på språng – än att de är ute och skjuter med strf 90.

Tyvärr visar den inställningen också hur menlöst och meningslöst det svenska försvaret har blivit. Vi har införskaffat en rejält stor mängd stridsfordon och tunga patrullfordon. Alla dessa fordon finns dock i Sverige, där inga stridigheter pågår. Däremot så vägrar man – eller tvekar – att skicka denna livsnödvändiga utrustning till Afghanistan där svenska soldater befinner sig i ett land i krigstillstånd.

Tanken med försvaret tycks vara att köpa in utrustning och dela ut nya, häftiga ökenuniformer så att svenska soldater ska se ut som riktiga militärer. Däremot ska de inte ägna sig åt något som riktiga militärer gör.

Som vanligt är det något som har gått snett men det är svårt att sätta fingret på ett enskilt problem. Det verkar som om hela inställningen till det svenska försvaret är förfelad.

Källa: SvD SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: