Försvaret ställer upp

cv9040

Där satt den. Försvaret tänker nu skicka minst tre stridsfordon 90 till Afghanistan. Det är en välbehövlig förstärkning som kommer att öka den svenska ISAF-styrkans möjlighet att agera i de provinser man ansvarar för.

Möjligen kan man tycka att tre fordon är för få med tanke på att antalet svenska soldater kommer att vara omkring 500. Vagnarna kommer dessutom att kräva mycket underhåll så det är inte säkert att alla vagnar alltid kommer att finnas tillgängliga.

I sammanhanget bör ett erkännande gå till Svenska Dagbladets skribent Mikael Holmström som har drivit frågan om svenskarnas otillräckliga fordonspark i Afghanistan. De svenska trupperna förtjänar den bästa utrustningen när de riskerar liv och lem utomlands. Holmström har tveklöst påskyndat utvecklingen.

De senaste veckorna har även några hundra personer läst mina egna, blygsamma uppmaningar att skicka stridsfordon 90 till Afghanistan, exempelvis i Svenskar flyr fienden i Afghanistan.

Källor : SvD : SvD

Annonser

4 Responses to Försvaret ställer upp

 1. Spirou skriver:

  Enligt http://int.lumpen-i19.se/?p=175 planerar man även skicka ned UAV-förmåga. Låter utmärkt om man osedd kan spana av ett område som patryullen skall åka in i för ev hitta förberedelser till eldövefall innan fi ens ser kolonnen. Kan man få koordinater till granatkastare från en UAV är det ju mycket bra.
  Nu vet jag inte räckvidden på dessa UAV:er dock.

 2. andersonchris skriver:

  Det är bra med UAV så de kan hålla uppsikt. Lite osäker på om de har granatkastare med sig i Afghanistan dock, tror inte det.

 3. Spirou skriver:

  Menar att koordinaterna kommer från UAV:n…

 4. andersonchris skriver:

  Jo, att UAV inte har granatkastare är nog klart. Men jag var osäker på om den svenska styrkan har grk. Det är ju vapen för den sorts tyngre insats som Sverige inte vill ägna sig åt där. Grg har de tydligen.

  Granatkastare passar ganska illa för den typ av strider mot små rörliga grupper som pågår i Afghanistan.

  Hursomhelst så är strf 90 det bästa alternativet eftersom man kan freda sig mot anfall oavsett som fienden är förskansad eller ute och springer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: