Förnuftigt om Afghanistan

Från offentligt håll hörs äntligen förnuftets ord om den svenska ISAF-styrkans fordonspark. Den folkpartistiske försvarspolitikern Allan Widman föreslår att Sverige, liksom Norge, bör använda sig av stridsfordon 90 i Afghanistan.

cv90liberia

Widman har helt rätt när han påpekar att Strf 90s högre skyddsnivå skulle kunna användas i farliga områden och särskilt hotfulla situationer. Det är samma förslag som jag gav i mina blogginlägg den 9:e, 11:e och 23:e november, som respons på uppgifterna om avsiktliga eldöverfall mot svenska ISAF-styrkor.

Förhoppningsvis kommer Widman och Folkpartiet att driva frågan internt i regeringen så att de svenska afghanistanstyrkorna äntligen kan få den utrustning de behöver för att hålla sig säkra och kontrollera sina ansvarsområden.

Annonser

8 Responses to Förnuftigt om Afghanistan

 1. Andreas skriver:

  Tar försvaret helt förvirrade beslut? Försvaret har över 500 strf90 och har ändå bedömt att det är bättre att köpa in Landcruisers. Är dom helt galna?!

  Eller kan det vara så att man faktiskt tänkt igenom detta..? Kan det vara enklare att lösa sin uppgift i en vanlig (splitterskyddad) personbil. Kanske provocerar det mindre att komma i en bil än ett stridsvagnsliknade fordon.

  Kanske, kanske har någon tänkt till ändå…

 2. Nilsson skriver:

  Allan Widman är en förvirrad tomte som desperat vill ha medial uppmärksamhet.

  *********************************************************
  Chris Anderson: Det tycker jag inte stämmer. Det han säger om stridsfordon är förnuftigt och enligt riksdagens hemsida så är han även advokat till yrket. Mycket få förvirrade personer lyckas bli advokat. Naturligtvis får man ha synpunkter på vad politiker gör och säger men några osakliga personliga påhopp ska vi inte ägna oss åt.

 3. andersonchris skriver:

  Andreas, det är nog just för att inte provocera som de har kört vitmålad SUV i Afghanistan.

  Afghanistan är dock ett mer komplicerat land än så. Det räcker inte med att vara snäll eftersom det finns så många olika fraktioner som tar till vapen av olika anledningar. Många ser säkert snällhet som en svaghet.

  SUVarna var ett bra experiment men nu är det dags att skicka lite ordentliga prylar till Afghanistan så att ISAF-svenskarna kan åka säkert och sköta sitt jobb med att garantera säkerheten i provinsen.

 4. Spirou skriver:

  9040 är nog ett bra komplement; bara vetskapen om att de finns där skickar en styrkesignal, de ger ökat skydd mot både IED och RPG samt ökad eldkraft (mörkerkapacitet, längre avstånd, precision, förmåga att verka ”bakom” hinder – jämfört med den 20mm akan som finns på Patriabilarna.

  Nackdelen är ju en helt annan underhållssituation och inte samma snabbhet/räckvidd i terrängen – men rätt använda är det ett bra komplement.

 5. Spirou skriver:

  Kunde vi f ö skicka 9040 till Afrika till ett uppdrag med lägre? hotbild borde vi kunna göra det till Afghanistan också.

 6. andersonchris skriver:

  O ja. Med CV9040 får man betydligt längre räckvidd än upprorsmakarna med RPG-7. Dessutom kan man slå tillbaka mot fiender som ligger i bakhåll i byggnader eller bakom stenar exempelvis. Kanonen på CV9040 kan ju skjuta väldigt precisa luftbrisader genom väggar eller ovanför fiender som ligger bakom skydd. Så även i mörker. Det finns ingen infanterist som vill få CV9040 emot sig. Så det skulle nog bli lugnt med några sådana på vägarna.

 7. farmor/mormor skriver:

  Va har vi där att göra.Våra flickor och pojkar gör bättre nytta här hemma.Låt vart land sköta sina angelägenheter själva.Har det blivit ett enda dugg bättre sen vi lade ossi?

 8. andersonchris skriver:

  Syftet med vår närvaro i Afghanistan är att skapa stabilitet så att hjälporganisationer kan verka i landet. Dessutom ska vi hjälpa afghanerna att själva utveckla sin militär och polis så att de kan ta över ansvaret från oss så snart som möjligt.

  Hittills har svenskarna inte kunnat stabilisera sina regioner tillräckligt mycket för hjälporganisationer ska kunna etablera sig där. Det har berott på att man har varit för få och har haft för klen utrustning.

  Svenska vapen får bara användas i defensivt syfte om man blir angripen först. Med stridsfordon 90 minskar risken för anfall på svenskar dramatiskt eftersom de blir väl skyddade och mycket effektiva på att slå tillbaka.

  Sverige deltar inte i de strider som amerikaner, britter och andra utkämpar mot talibaner i den östra delen av Afghanistan.

  Det är frivilligt för soldaterna att åka till Afghanistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: