Vad är VD värd?

Postens tillförordnade VD har avstått från sin lön på ungefär 900.000 kr i månaden. Det är naturligtvis en elegant gest av honom men det är inte det viktigaste.

Glidarkisse

Glidarkisse

Kontroversen har sitt ursprung i den oro som många känner inför lågkonjunkturen. Den outtalade tanken är att nu får arbetare och tjänstemän sparken medan topparna fortfarande smörjer sig.

VD-jobb valsar ofta runt i en ganska liten krets av personer där vissa, men långt ifrån alla, är värda 30 gånger mer i lön än en skicklig medarbetare. Diskussionen borde enligt min mening handla mer om vad VD egentligen gör än vad han tjänar.

En VD är som en dirigent. Han kan ha större eller mindre inverkan på hur musiken låter men i slutänden är det alltid någon annan som spelar. Den verkliga kompetensen i företagen finns ofta några steg under VD. Där finns medarbetare som verkligen känner verksamheten innan och utan och vet vilka beslut som behöver fattas och när. De är de osjungna hjältarna som ”belönas” med vanliga kollektivavtalslöner.

De största skillnaderna mellan en VD och en nyckelperson är tyvärr ofta att VD:n gillar att synas, inte kan sätta sig in i detaljfrågor samt ingår i ett nätverk där VD-jobb delas ut.

Se nätartiklar: SvD SvD SvD

4 Responses to Vad är VD värd?

 1. Objektivitet skriver:

  En VD (som kan vara en kvinna likaväl som en man) har till uppgift att styra företaget, precis som du skriver, men om detta görs på fel sätt kommer företaget sannolikt att gå dåligt, görs det bra kommer det sannolikt att gå bra. En bra VD är värd väldigt mycket pengar, mycket, mycket mer än en enskild anställd.

 2. andersonchris skriver:

  Det är absolut så det ska vara men skillnaden mellan ideal och verklighet är ibland stor.

 3. Robert S skriver:

  Jag tycker du har missförstått VD:n uppgift. VD:ns uppgift är inte att styra företaget. Det är styrelsens uppgift. VD:ns uppgift är att verkställa styrelsens beslut. Det är därför det kallas ”Verkställande Direktör”.

 4. andersonchris skriver:

  Nja, styret sker i växelverkan mellan styrelsen, VD och andra ledande organ. Styrelsen har det övergripande organisatoriska ansvaret och fastställer riktlinjer för verksamheten. Styrelsen ska också fortlöpande kontrollera den ekonomiska situationen. VD ansvarar för den löpande driften och för att rapportera till styrelsen. Växelspelet fungerar lite olika i olika bolag och koncerner, beroende på personligheter, organisation och företagskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: