Rävspelet bakom FRA

Artikeln är relevant läsning även för spelet om IPRED eftersom den bidrar med en tänkbar förklaring till att breda, folkliga protester viftas bort.

Maktens boning - en ankdamm i strömmen?

Det sägs ofta att det är alltför lätt att kritisera ett skeende utifrån, när man inte känner till alla fakta. Det är säkert sant. Ibland gäller dock det motsatta, att man ju mer insyn man får, desto mer kritisk blir man. Ett typexempel på detta är Fokus stora artikel om spelet bakom FRA (19 september 2008).

Eftersom alla bör läsa artikeln, så ska jag bara enkelt sammanfatta dess innehåll. Enligt vad artikeln anger, så föddes förslaget till FRA-lagen ur en revirstrid mellan olika tjänstemän, politiker och departement. När förslaget senare stötte på motstånd hade alliansens fyra partiledare redan tydligt ställt sig bakom lagen. Därmed blev genomförandet av denna kontroversiella lag ett prestigeprojekt varigenom regeringen skulle visa sin handlingskraft och regeringsduglighet.

De folkliga protesterna figurerar överhuvudtaget inte som en faktor i det politiska spelet bakom FRA. Istället inleddes ett avancerat internt maktspel för att övertyga de allianspolitiker som motsatte sig lagen. Bland annat lär det ha förekommit hot om att statsministern skulle avgå, och att motståndarna skulle få sina politiska karriärmöjligheter förstörda, om lagen inte antogs. En efter en vek sig motståndarna och lagen gick igenom.

Sammantaget beskriver artikeln en hemmablind politisk miljö, där prestigestrider utspelas i olika ankdammar, utan tanke på det folk som finns utanför riksdagens murar. Man måste fråga sig hur det har blivit så, för det är sannerligen inget som väljarna har bett om. Det beror åtminstone inte på bristande engagemang från allmänheten, eftersom folket har sagt ifrån som aldrig förr när det gäller de nya integritetskränkande lagarna.

Förmodligen är de politiska ankdammarna skapade av politiker som först fostras i ungdomsförbundens puerila intrigspel och sedan utses av partiernas interna valkommittéer, utan att direkt stå till svars inför väljarna.

Överhuvudtaget verkar det som om folkets uppfattningar inte räknas mellan valen. Därför är det extra viktigt för alla väljare att läsa på ordentligt till nästa val. Fokus artikel om spelet bakom FRA är en utmärkt utgångspunkt.

Vidare läsning: SvD SvD SvD SvD SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: