Läppstift på en gris

pig-lipstick1

Centern föreslår att IPRED-lagen får en säkerhetsventil som innebär att internetleverantören först varnar abonnenten innan personuppgifter lämnas ut till rättsinnehavare. Säkerhetsventilen framstår mest mest som en kosmetisk åtgärd, som att måla läppstift på en gris.

Förslaget är olämpligt och otillräckligt av minst fem skäl:

 1. Många kommer att tolka lagen som att det är fritt fram att fildela tills första varningen.
 2. Nätleverantörerna tvingas springa ärenden åt upphovsrättsinnehavarna.
 3. Det finns ingen möjlighet att överklaga eller ompröva en varning som upplevs som obefogad.
 4. Varningen hjälper inte för abonnenter som får sina abonnemang utnyttjade av andra; det kan nämligen vara svårt att stoppa.
 5. Risken för varning är tillräckligt obehaglig för att fler ska använda anonymitetstjänster, vilket ökar risken för allvarlig laglöshet, exempelvis hot, mobbning, identitetsstöld och bedrägerier.

Frågan är om alliansen är beredd att offra nästa val för IPRED. Lagen kommer då att ha gällt i ett år och vi kommer troligen ha sett nyhetsinslag om drakoniska skadeståndskrav mot gymnasieungdomar, ensamstående mammor, fattiga studenter osv. Med FRA-debaclet i åminne kan det lätt bli en kvarnsten för den sittande regeringen.

Att fildelningen måste minskas är klart men jag tycker inte att det är rätt av staten att kapitulera uppdraget till mediebolagen, som kommer att jaga fildelare utan insyn eller rättssäkerhet. Staten bör avsätta resurser till att bekämpa storpirater, att uppmuntra näthandel med nedladdningsbar media och att upplysa allmänheten om upphovsrätten.

Även med säkerhetsventilen är risken fortfarande stor att fildelningen fortsätter, samtidigt som större delen av en generation känner sig missförstådd och utlämnad av sin regering.

Källor: DN SvD

2 Responses to Läppstift på en gris

 1. Jonas skriver:

  ”Utnyttjade”? ”Svårt att stoppa”? Vilken improduktiv självisk attityd. Jag har haft mina nät öppna sen många år och tänker fortsätta med det. Otagliga är gångerna då såna som ni har haft nytta av såna som oss.

 2. andersonchris skriver:

  Ja, jo. Det får du gärna göra. Men det är riskabelt redan idag och blir än mer riskabelt med IPRED. Lycka till, får man säga då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: