Jaga brottslingar, inte poliser

Återigen stormar det omkring Carin Götblads narkotikabeslag på Gotland 2000. Kontroversen innebär att tillslaget påstås ha föregåtts av brottsprovokation med hjälp av en informatör. Detta ska ha medfört att både åklagaren och rätten gavs en oriktig bild av brottet och att domen därmed grundades på felaktiga uppgifter. Götblad tillbakavisar påståendena.

article_image_31431afd008e7b121

Civilklädd Götblad

Personligen är jag inte insatt i ärendet och jag kommer inte att ödsla min tid på att ta reda på om en grov narkotikahandlare eventuellt fick sina ”rättigheter” kränkta. En lirare som skakar fram 1,5 kg heroin har uppenbarligen inte rent mjöl i påsen. Det viktiga i sammanhanget är däremot att de ambitiösa poliser som eventuellt tänjde lite på reglerna för att få resultat visade att det är reglerna som är otillräckliga, inte poliserna.

Traditionellt polisarbete genom att hämta in och bearbeta information från brottsplatser och vittnen räckte utmärkt i en tid med mindre förslagna brottslingar. Idag får polisen ytterst lite information om vad som utspelas i den kriminella världen. Därmed bör polisen få använda moderna metoder, som brottsprovokation och infiltration i kontrollerade former. Ibland kan det vara det enda sättet att skaffa tillräckliga bevis mot kriminella som vet hur man döljer sina spår eller tystar vittnen.

Om brottsprovokation och infiltration lagligen kan användas av polisen, exempelvis mot organiserad brottslighet, så blir det möjligt för åklagare och domstolar att kontrollera att allt går rätt till och att ingen oskyldig drabbas. Det skulle öka både polisens effektivitet och rättssäkerheten.

Det är synd att vissa aktörer tycker att det är viktigare att rasera enskilda polisers karriär än att ge hela poliskåren rätten att bekämpa brottslighet på ett verkningsfullt sätt.

Se även DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: