Et tu, Brute?

Det finns många roliga photoshoppade bilder av Bush men denna är naturlig.

Det finns många roliga photoshop-bilder av Bush men denna är äkta.

Även om jag är mycket tillfreds med Barack Obama som ny president i USA så tycker jag att det är lite billigt att kritisera George W Bush just nu, när makten glider honom ur händerna.

Värst i kritikerligan är nog Frankrikes president, Sarkozy, som fullkomligen hånade Bush vid en prisutdelning i Paris. Sådant beteende statsmän emellan hade varit otänkbart för ett halvår sedan, när Bush fortfarande styrde världen.

En annan hånad ledare var Neville Chamberlain, Storbritanniens premiärminister och mannen som lät Adolf Hitler hållas till dess att han startade andra världskriget. Det hypotetiska scenariot, att man hade kunnat avsätta eller rentav döda Hitler innan han kunde sätta en värld i brand, är mycket lockande. Varningstecknen var tydliga men eftergiftspolitiken gav Hitler det andrum han behövde för förföljelser och militära rustningar.

Samma sak var det med Saddam Hussein i Irak. Varningstecknen var tydliga och när han hade handlingsutrymme så yttrade han sig genom krig, förföljelser och massmord. Mellanöstern är en mycket känslig region; på många sätt mer explosiv än Europa var under mellankrigstiden. Ett Irak med stormaktsanspråk, styrt av Saddam Hussein – eller ännu värre, hans galna söner – innebar en enorm risk för freden och stabiliteten i världen.

Beslutet att invadera Irak och avlägsna Saddam Hussein, med söner och kumpaner, kan således liknas vid det hypotetiska scenariot att Neville Chamberlain skulle ha satt ner foten och oskadliggjort Hitler någon gång före 1939. Efter invasionen av Irak har det gått lite knackigt, men ockupationer är av hävd väldigt besvärliga, särskilt när den kulturella klyftan mellan ockupant och ockuperad är så stor som mellan amerikaner och irakier.

Hursomhelst så är det ganska fult att personer som bockade, bugade och lallade med när Bush var som mäktigast nu passar på att smyga in några dolkstygn bakifrån när han är på väg ut. Det gäller väl även några svenska politiker, som plötsligt påstår att det är skönt att busheran är över, trots att de tidigare agerade trogna allierade.

Även om Bush får mycket kritik nu så tror jag att invasionen av Irak kommer att värderas högre i framtiden när folk har fått lite perspektiv.

Mer läsning: Fokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: