Underhållning på blodigt allvar

human-cd2Eftersom jag är skivsamlare köper jag ett relativt stort antal CD-skivor varje år. Den största musikdistributören i Sverige lagerhåller dessvärre större delen av sitt sortiment utomlands. Det leder till väldigt långa väntetider – ibland månader – när man beställer musik som inte ligger på topplistorna. Det visar att den största aktören egentligen inte tar sitt uppdrag, att sälja musik i Sverige, på något större allvar.

Personligen ser jag två viktiga åtgärder när det gäller att få igång en laglig handel av film och musik på internet:

(1) Man måste upprätta ett absolut säkert betalningssystem för internet som gör att man kan handla utan att tänka efter.

(2) Distributörerna måste ställa om till nätbaserad distribution på allvar. Formaten måste vara bättre och priset lägre än idag.

En tredje åtgärd är att myndigheterna spärrar åtkomsten till kända fildelningssiter, som exempelvis Pirate Bay. Om man begränsar allmänhetens tillgång till torrents så minskar man också möjligheterna till olovlig spridning av upphovsrättsligt material.

Det finns dock ingen anledning att låta underhållningsindustrin agera privatpolis i Sverige. Våra demokratiska institutioner bör i första hand tillgodose folkets intressen. Allmänheten är troligen mer bekymrad över identitetsstöld, nätbedrägerier, nätmobbning, bostadsinbrott, rån, misshandel och narkotikahandel. Innebär det att riksdagen kommer att ge privata intresseorganisationer rätten att själva bekämpa sådan brottslighet? Knappast.

Jag tror inte heller att fildelningen eller motståndet till IPRED kommer att minska om förslaget antas. Snarare kommer motsättningarna att öka i takt med att enskilda svenskar drabbas av påtryckningar från nöjesindustrin. Fattiga ungdomar som enkelt ”konsumerar” film och musik via Pirate Bay och sedan åker på skadestånd som de aldrig kan betala känner sig nog inte så roade.

Musik är en hobby för mig men om musikdistributörena uppträder oetiskt i sin jakt på enskilda fildelare så byter jag till en annan hobby som inte gynnar dessa aktörer.

Mer läsning: SvD.

Annonser

2 Responses to Underhållning på blodigt allvar

  1. Wunder skriver:

    Myndigheter skall INTE spärra någon tillgång till några siter alls. Om någon sätter upp en site med olagligheter så skall de personerna som gjort detta åtalas och rättvisans kvarnar mala sin gilla gång. Och om det visade sig olagligt – ska olagligheterna tas bort från siten.

    När det gäller det specifika fallet med Pirate Bay – så distriburar de inga filer. Det är en sökmotor – ungefär som google. Om vi blockerar en sökmotor är vi inte ett dugg bättre än Kineserna.

    För övrigt så är nog det mest störande med Pirate Bay namnet – eller möjligen att snorvalparna är så envisa och så bra pålästa i juridik.

  2. andersonchris skriver:

    Nja, Pirate Bay är själva verktyget som fildelarna använder för att hitta olovliga filer. Hellre än att utsätta en hel generation för integritetskränkningar så kan man spärra Pirate Bay så att folket kan använda internet till något lagligt och mer konstruktivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: