Dyrare insats i Afghanistan

Svensk bil i Afghanistan.

Svensk bil efter sprängattentat i Afghanistan.

Sveriges militära närvaro i Afghanistan kommer att förstärkas med drygt 100 man samt sjukhelikoptrar och transportflyg. Samtidigt ökas biståndet med drygt 100 miljoner kr per år.

Sverige deltar i ISAF, den internationella styrka som ska stödja uppbyggnaden av Afghanistan. Huvuduppgifterna är att stödja och utveckla Afghanistans egen militär och polis samt att identifiera behov av hjälpinsatser och stödja hjälporganisationer. Sverige har detta ansvar i fyra provinser i den lugna, norra delen av landet.

Samtidigt är SIDA verksamt i Afghanistan med en budget på drygt 300 miljoner kronor om året med utbildning och infrastruktur som huvudposter. Tydligen är det en relativt liten del av hjälpen som riktas mot de svenska provinserna, målet är 10 -20 procent. Enligt uppgift är läget för instabilt för att hjälporganisationer ska kunna etablera sig där.

I den östra delen av Afghanistan pågår utdragna strider mellan NATO och talibaner, som tränger in över gränsen från Pakistan. Talibanerna har den senaste tiden stärkt sitt grepp i Afghanistan eftersom NATO inte har haft tillräckligt med marktrupper att sätta in.

Därmed väcks återigen frågan vilket syfte den svenska militära insatsen har i Afghanistan och om syftet uppfylls. Insatsen verkar vara alltför underdimensionerad och försiktig för att få ett grepp om de provinser som man ansvarar för. Den främsta prioriteringen tycks vara att undvika svenska förluster. Det är naturligtvis rimligt, men det får inte ske helt på bekostnad av uppdraget.

Eftersom det inte är politiskt möjligt för Sverige att dra sig ur utan att förlora anseende så bör man göra tvärtom, rusta upp till en effektiv militär styrka. Med tanke på hur jobbigt amerikanerna, britterna, danskarna mfl har det på marken bör regeringen även ompröva sitt beslut att inte låta försvaret flyga med Gripen i Afghanistan. NATO, som gör det verkliga grovjobbet, behöver hjälp och det är ganska typiskt Sverige att hålla sig undan i ett lugnt hörn medan andra agerar.

Tyvärr måste den svenska insatsen i Afghanistan hittills räknas som ännu en halvmesyr rörande det svenska försvaret.

Mer läsning: Fler svenska soldater till Afghanistan : Sveriges glömda krig

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: