Finansinspektionen håller rent

Ingen vind i seglet

Ingen vind i seglet för slarvarna

Finansinspektionens beslut att återkalla Carnegies banktillstånd har tagit finansmarknaden på sängen. Mest tagna är troligen investerarna Böös & Enblad, som antas ha köpt aktier för 300 miljoner kronor veckorna innan tillståndet drogs in.

Det som är mest förvånande är emellertid att så få aktörer insåg att tillståndet var i fara. Finansinspektionen är nämligen väldigt konsekvent när det gäller att beivra brister och regelbrott i tillståndskrävande finansiell verksamhet.

Att Finansinspektionen är en mycket aktiv, kompetent och orädd myndighet borde vara bekant för alla som ägnar sig åt verksamhet som står under myndighetens tillsyn. Det är absolut ingen barnlek att erhålla tillstånd eller sköta rapporteringen till Finansinspektionen. Myndighetens sanktionsregister vittnar också om många kännbara åtgärder för de bolag som slarvar eller fuskar.

Den slarvkultur som ledde till Carnegies vanära är inte unik. Övertro på den egna förmågan och förakt för regelverk är väl lika vanligt som sidenslips omkring Stureplan. Finansinspektionen lär få bråda dagar framöver i takt med att bolag hårdgranskas i finanskrisens spår.

Finansinspektionens beslut att dra in Carnegies tillstånd är en rejäl trumpetstöt som borde få alla självsvåldiga fixare och trixare inom finansbranschen att vakna upp och ta sig i kragen.

Mer läsning: Fokus SvD DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: