Problemet Palin

Kritiken mot Sarah Palin är ett intressant efterspel efter det amerikanska valet. I Sverige har kontroverserna omkring Palin framför allt tolkats som ett feministiskt problem. Man har menat att Palin har gjorts till syndabock bara för att hon är kvinna.

Sarah Palin i pälskrage

Sarah Palin i progressiv pälskrage

I USA är bilden annorlunda. Där var det framför allt kvinnor, särskilt feminister, som vände sig mot Palin. Obama vann faktiskt valet genom att skaffa sig större stöd bland kvinnliga väljare än bland männen, som oftare stödde Palin och McCain.

Enligt insatta källor i McCains kampanjstab så uppvisade Palin en förvånande och förfärande okunskap. Bland annat lär hon inte ha vetat att att Afrika var en kontinent. Hon trodde att det var ett land men kunde hursomhelst inte peka ut det på kartan. En annan källa sa att hon inte kände till någon av de större politiska frågor som varit aktuella under det senaste årtiondet.

Den som granskar Palins politiska karriär ser ganska tydligt att den aldrig har handlat om sakfrågor. Snarare har hon använt sin personliga charm för att tilltala väljare. När hon talar fritt förundras man också över hennes kaotiska meningsbyggnad och att hon avslutar många satser med käcka men innehållslösa utrop.

Anledningen till att Palins vardagliga charm och brist på substans inte fungerade i årets presidentval är förmodligen George W Bushs varnande exempel. Bushs ursprungliga appeal var som en ganska vanlig person som man kunde ta en öl med, en beer buddy. Efter att Bushs politik blivit mycket impopulär framstod Obamas och Bidens intelligenta eftertänksamhet som ett mer lockande alternativ än en okunnig och förmodligen ganska makthungrig Palin.

Det är dock alltid intressant att se hur svenska debattörer stöper om internationella frågor i inhemska problemställningar. Den svenska rapporteringen om Palin skiljer sig ganska markant från den utländska eftersom hon har betydligt fler försvarare här.

Mer läsning: SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: