Nya bråk om fildelning

En riktigt ful pirat.

En ful och mordisk pirat. Inte riktigt lika ful som en fildelare, dock.

Nu blir det mer bråk om fildelning. Regeringens nya lagförslag innebär att rättsinnehavare kan få ut uppgifter om personer som har innehaft viss IP-adress i syfte att stämma för upphovsrättsligt intrång, se SvD. Även om olovlig fildelning är både omoraliskt och olagligt så finns det stora potentiella bekymmer med sådana lagar.

Det viktigaste när man inför rättsliga förbud och sanktioner är att de kan efterlevas och upprätthållas. Olovlig fildelning är dock så omfattade att det endast är möjligt att statuera enstaka varnande exempel. Att bryta mot lagen blir då ett lotteri där hundratusentals utövare vinner varje gång medan en handfull går på en nit. Sådana förhållanden förbättrar inte rättsmedvetandet, snarare tvärtom.

För att minska den olovliga fildelningen krävs nog mer än vaga hot om straff eller skadestånd. Rättsinnehavarna bör naturligtvis få ingripa mot kommersiella intrång i upphovsrätten eller mot storpirater som ”ideellt” sprider stora mängder exemplar.

För den breda massan av fildelare bör man vidta andra, icke-rättsliga åtgärder. Det finns troligen tekniska möjligheter att begränsa bandbredden för typiska fall av olovlig fildelning. Det hjälper säkert att informera om upphovsrätt i skolor och universitet. Sist men inte minst måste rättsinnehavarna själva utnyttja elektronisk distribution. De kan troligen inte få betalt varje gång deras verk sprids men genom att snabbt tillhandahålla billiga lagliga kopior för nedladdning kan de säkert vinna över en stor andel kunder som vill göra rätt för sig.

Olovlig fildening är en väldigt ful ovana. Eftersom det är en ganska ny ovana för svenska folket så kan man säkert bryta ovanan med konstruktiva åtgärder. Att däremot utsätta hela konsumentgruppen för rättsliga hot kommer troligen bara att skapa fler inbitna fildelare som ser verksamheten som en upprorshandling.

P.S. För egen del rekommenderar jag alla att använda internet till att beställa lagliga CD- och  DVD-skivor från de utmärkta onlinebutiker som finns. Det gör gott att betala för film och musik.

Annonser

One Response to Nya bråk om fildelning

  1. […] IPRED Publicerade november 13, 2008 Ylva Petersson , Övrigt EU-direktivet IPRED, Intellectual Property Rights Enforcement Directive, syftar till att skydda upphovsmän mot fildelare och därmed även bli enklare att dra fildelare inför rätta. Detta har skapat en enorm debatt både i press (t ex DN och SvD) och i bloggar (mot IPRED, läs t ex Argast blogg men läs även en motvikt hos Chris.) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: